Stołówka

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie ( od poniedziałku do piątku) dzieci mogą zjeść pyszne śniadanie lub obiad, złożony z zupy podawanej z pieczywem, drugiego dania oraz napoju.
Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowości i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.
Ciepły, dwudaniowy obiad to bardzo ważny element prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Pierwsze i drugie śniadanie zaspokaja około 45% dziennego zapotrzebowania na energię. Jeżeli dziecko przybywające w szkole 7 i więcej godzin nie zje ciepłego, sytego posiłku, przez większą część dnia będzie musiało czerpać siły z zaledwie połowy dziennej dawki energetycznej. Efektem takiego postępowania będzie apatyczne zachowanie dziecka, brak energii do nauki i zabawy oraz większe prawdopodobieństwo zaspokojenia głodu „śmieciowym jedzeniem”.
Szkoła bierze udział w akcji:
• „Program dla Szkół” – w ramach nowego programu dzieci klas I-V otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Wpłaty za wyżywienie należy dokonać najpóźniej do 15 dnia każdego miesiąca. Chęć wypisania się z wyżywienia należy zgłaszać z 1 dniowym wyprzedzeniem.
Płatność za  obiad – ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 4,00 zł.
Płatność za śniadania- ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 2,50 zł (3-4 latki-2,00 zł, podwieczorek – 2, 00 zł)

Nieobecności należy zgłaszać najpóźniej dzień wcześniej do godz.13.00 określając ilość dni nieobecnych.
Odliczenie następuje od dnia następnego po zgłoszeniu.
Nieobecność ucznia na obiedzie w dniu wycieczki odliczana jest na podstawie listy uczestników zgłoszonej przez nauczyciela organizującego.

JADŁOSPIS NA BIEŻĄCY TYDZIEŃ  16.05-20.05.2022

 

Śniadanie

 

Obiad

PONIEDZIAŁEK zupa mleczna, bułka drożdżowa barszcz biały, kiełbasa, jajko, ziemniaki
WTOREK chleb z konserwa rybną, herbata ziemniaki, kotlet schabowy, mizeria, kompot
ŚRODA bułka z sezamem, masło, dżem, kakao ziemniaki, kapuśniaczek z młodej kapusty.
CZWARTEK bułka kajzerka, masło, wędlina, herbata ziemniaki, pulpety w sosie warzywnym, surówka, kompot
PIĄTEK rogal z masłem, kakao, jogurt zupa fasolowa, makaron z serem, sos jogurtowy
Back to top button