Stołówka

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie ( od poniedziałku do piątku) dzieci mogą zjeść pyszne śniadanie lub obiad, złożony z zupy podawanej z pieczywem, drugiego dania oraz napoju.
Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowości i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.
Ciepły, dwudaniowy obiad to bardzo ważny element prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Pierwsze i drugie śniadanie zaspokaja około 45% dziennego zapotrzebowania na energię. Jeżeli dziecko przybywające w szkole 7 i więcej godzin nie zje ciepłego, sytego posiłku, przez większą część dnia będzie musiało czerpać siły z zaledwie połowy dziennej dawki energetycznej. Efektem takiego postępowania będzie apatyczne zachowanie dziecka, brak energii do nauki i zabawy oraz większe prawdopodobieństwo zaspokojenia głodu „śmieciowym jedzeniem”.
Szkoła bierze udział w akcji:
• „Program dla Szkół” – w ramach nowego programu dzieci klas I-V otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Wpłaty za wyżywienie należy dokonać najpóźniej do 15 dnia każdego miesiąca. Chęć wypisania się z wyżywienia należy zgłaszać z 1 dniowym wyprzedzeniem.
Płatność za  obiad – ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 3,50 zł.
Płatność za śniadania- ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 2,00 zł (3-4 latki-1.50 zł,)

Nieobecności należy zgłaszać najpóźniej dzień wcześniej do godz.13.00 określając ilość dni nieobecnych.
Odliczenie następuje od dnia następnego po zgłoszeniu.
Nieobecność ucznia na obiedzie w dniu wycieczki odliczana jest na podstawie listy uczestników zgłoszonej przez nauczyciela organizującego.

JADŁOSPIS NA BIEŻĄCY TYDZIEŃ 21.09.2020-25.09.2020

 

Śniadanie

 

 

Obiad

PONIEDZIAŁEK

 

 

Bułka grahamka, kakao Krupnik, makaron z serem, sos jogurtowy
WTOREK

 

 

Chleb z masłem, wędlina, ogórek świeży, herbata Zupa ogórkowa, ryż z warzywami, filetem z kurczaka
ŚRODA

 

 

Zupa mleczna, bułka drożdżowa Zupa fasolowa, pierogi z kapusta i mięsem
CZWARTEK

 

 

Bułka z masłem, wędlina, pomidor, herbata Ziemniaki, pulpety w sosie warzywnym, kompot
PIĄTEK

 

 

Rogal z masłem, kakao Kapuścianka, parowańce, sos jogurtowy

 

ŻYCZYMY WSZYSTKIM SMACZNEGO.

Back to top button
Close