Stołówka

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie ( od poniedziałku do piątku) dzieci mogą zjeść pyszne śniadanie lub obiad, złożony z zupy podawanej z pieczywem, drugiego dania oraz napoju.
Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowości i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.
Ciepły, dwudaniowy obiad to bardzo ważny element prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Pierwsze i drugie śniadanie zaspokaja około 45% dziennego zapotrzebowania na energię. Jeżeli dziecko przybywające w szkole 7 i więcej godzin nie zje ciepłego, sytego posiłku, przez większą część dnia będzie musiało czerpać siły z zaledwie połowy dziennej dawki energetycznej. Efektem takiego postępowania będzie apatyczne zachowanie dziecka, brak energii do nauki i zabawy oraz większe prawdopodobieństwo zaspokojenia głodu „śmieciowym jedzeniem”.
Szkoła bierze udział w akcji:
• „Program dla Szkół” – w ramach nowego programu dzieci klas I-V otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Wpłaty za wyżywienie należy dokonać najpóźniej do 15 dnia każdego miesiąca. Chęć wypisania się z wyżywienia należy zgłaszać z 1 dniowym wyprzedzeniem.
Płatność za  obiad – ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 3,50 zł.
Płatność za śniadania- ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 2,00 zł (3-4 latki-1.50 zł, podwieczorek 1,50zł)

Nieobecności należy zgłaszać najpóźniej dzień wcześniej do godz.13.00 określając ilość dni nieobecnych.
Odliczenie następuje od dnia następnego po zgłoszeniu.
Nieobecność ucznia na obiedzie w dniu wycieczki odliczana jest na podstawie listy uczestników zgłoszonej przez nauczyciela organizującego.

JADŁOSPIS NA BIEŻĄCY TYDZIEŃ 20.01.20-24.01.20

 

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK

 

bułka grahamka, masło, ser żółty, kakao zupa jarzynowa, łazanki mufinka
 

WTOREK

 

chleb z konserwą rybną, herbata ziemniaki, filet z piersi , surówka, kompot budyń, soczek
 

ŚRODA

 

rogal z masłem,kakao, jogurt zalewajka, chrusty serowe biszkopty, jabłko
 

CZWARTEK

 

bułka z masłem, wędlina, pomidor, herbata rosół z makaronem, ziemniaki, porcja mięsa, surówka galaretka, winogron
 

PIĄTEK

 

zupa mleczna, bułka drożdżowa krupnik, makaron z serem chrupki kukurydziane

ŻYCZYMY WSZYSTKIM SMACZNEGO.

Back to top button
Close