Stołówka

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie ( od poniedziałku do piątku) dzieci mogą zjeść pyszne śniadanie lub obiad, złożony z zupy podawanej z pieczywem, drugiego dania oraz napoju.
Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowości i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.
Ciepły, dwudaniowy obiad to bardzo ważny element prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Pierwsze i drugie śniadanie zaspokaja około 45% dziennego zapotrzebowania na energię. Jeżeli dziecko przybywające w szkole 7 i więcej godzin nie zje ciepłego, sytego posiłku, przez większą część dnia będzie musiało czerpać siły z zaledwie połowy dziennej dawki energetycznej. Efektem takiego postępowania będzie apatyczne zachowanie dziecka, brak energii do nauki i zabawy oraz większe prawdopodobieństwo zaspokojenia głodu „śmieciowym jedzeniem”.
Szkoła bierze udział w akcji:
• „Program dla Szkół” – w ramach nowego programu dzieci klas I-V otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Wpłaty za wyżywienie należy dokonać najpóźniej do 10 dnia każdego miesiąca. Chęć wypisania się z wyżywienia należy zgłaszać z 1 dniowym wyprzedzeniem.
Płatność za obiad – ilość dni żywieniowych w danym miesiącu 3,4 latki x 5 ,00 zł, pozostali x 6,00 zł
Płatność za śniadania- ilość dni żywieniowych w danym miesiącu x 3,00 zł ( podwieczorek – 2, 00 zł)
Nieobecności należy zgłaszać najpóźniej dzień wcześniej do godz.13.00 określając ilość dni nieobecnych.
Odliczenie następuje od dnia następnego po zgłoszeniu.
Nieobecność ucznia na obiedzie w dniu wycieczki odliczana jest na podstawie listy uczestników zgłoszonej przez nauczyciela organizującego.
JADŁOSPIS NA BIEŻĄCY TYDZIEŃ 02.01-05.01.2023
Śniadanie |
Obiad |
|
PONIEDZIAŁEK | pączek, herbata | krupnik, kartacze, mus owocowy |
WTOREK | chleb trzy ziarna, masło, wędlina, herbata | zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, porcja mięsa, surówka |
ŚRODA | bułka grahamka, twaróg, kakao | barszcz ukraiński, zapiekanka |
CZWARTEK | bułka kajzerka, masło, wędlina, herbata | ziemniaki, pulpety w sosie warzywnym, mizeria, soczek owocowy |
PIĄTEK |