Bez kategorii

Kolorowo, czyli zdrowo

Jesień to piękna pora roku. Możemy wtedy podziwiać zmiany jakie zachodzą w przyrodzie oraz korzystać z darów naszych sadów i ogródków warzywnych. Uczniowie klasy pierwszej Publicznej Szkoły Podstawowej w Szerzawach po zajęciach, na których realizowali tematykę związaną ze zdrowym odżywianiem i analizowali piramidę zdrowego żywienia, ochoczo zabrali się do samodzielnego robienia kanapek. Każdy miał inny pomysł na kanapkę, którą przygotował według swoich upodobań i wybranych smaków. Uczniowie wykorzystali zieloną sałatę, ogórki, pomidory, szczypiorek, paprykę, rzodkiewkę tworząc smaczne, a zarazem zdrowe drugie śniadanie. Końcowy efekt był nie tylko ładny i kolorowy, ale również bardzo smaczny.

Były to zajęcia wpisujące się w obchodzony corocznie w październiku Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Zajęcia uczyły zdrowego odżywiania, samodzielności w przygotowywaniu posiłków oraz właściwego zachowania się przy stole. Uczniowie wiedzą, że śniadanie to podstawa naszego dnia, a w szczególności kiedy znajdują się w nim bogate w witaminy owoce i warzywa.

Opracowanie i fotogaleria: Małgorzata Gulba

Pokaż więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button